Pokémon Special: miksi se vaan on niin hyvä?

njääh, en vieläkään jaksa jatkaa fossiileista... ehkä seuraavaksi taas.

Varmasti kaikki vähän enemmän esimerkiksi eri Pokémon-aiheisilla foorumeilla pyörineet ovat huomanneet tämän ilmiön. Pokémon Special tai toisella nimellään Pokémon Adventures (itse käytän nimeä Special) nimetään yhä useammin yhdeksi parhaaksi Pokémon-sarjan tuotteeksi. Ja usein, kun puhutaan Pokémonista ja sarjakuvasta, niin puhutaan juuri Pokémon Specialista, vaikka erilaisia Pokémon-sarjakuvia ja sarjoja on läjä päin.

Mikä siis tekee Pokémon Specialista niin spesiaalin? Siitä pieni katsaus nyt! Koska uskon, että blogissani käy sellaisia lukijoita, jotka eivät Specialia ole yhtään lukeneet - niin tässä teille vähän makua siitä, millainen sarja on.

Synkkyys

Aloitetaanpas me hilpeästi!
Okei, tämä on varmaan se suurin ero Specialin ja anime-Pokémonin välillä. Pokémon Specialia ei voi pitää puoliksikaan niin lapsiystävällisenä kuin Ashin seikkailuja. Totta kai Specialissakin on rutkasti sellaista oikein täydellistä hyvänmielen toimintaa erityisesti sarjan alkupäästä ja ne ovat aivan ihania.
Mutta välillä jotkut jutut ihan hirvittää. Hyvä esimerkki on Redin ja Greenin (jenkeissä siis Bluen) seikkailu Lavender Townissa Pokémon Towerissa, jossa syntyy eräs itselleni parhaiten mieleen jääneistä pokémon-otteluista. Ottelut tuolla on tosi kammottavia (harmi, että jenkkikäännöksen ääniefektitehosteet "lievästi sanottuna" vievät tehoa kuvilta) ja tunnetuin juttuhan kyseisessä taistossa on se, miten Greenin Charmeleon iskee Arbokin kahdeksi kappaleeksi. Kirjaimellisesti, kuten kuvasta näkyy. Hyrr!!!! Arbok ei ole lainkaan ainoa, jolle käy köpelösti sarjan aikana. Specialissa on näkyvissä myös muiden hahmojen tai pokémonien kuolemia. Miettikää samaa Ashin seikkailuihin? Ei ikinä!


Mutta myös päätarinatkin ovat synkempiä Specialissa kuin animeversioissa. Varmasti tämä synkkyys on suurimpia syitä siihen, miksi Specialista pidetään niin kovasti. Synkkyys viehättää varmasti juuri vanhempiakin lukijoita, joille Pokémon-animen yksinkertaisuus ja happy-happy-meininki voi käydä tylsäksi. Vaikka onhan Pokémon Specialkin suunnattu esimerkiksi minua reilusti nuoremmalle väestölle.

Mutta älkää näistä parista kuvasta pelästykö! Pokémon Specialissa on myös yhtä lailla aivan ihanaa hyvänmielen menoa mukana!

Pokémon-ottelut ja Pokémonit

Pokémon-ottelut Specialissa ovat paikoin sangen erilaisia animen otteluihin verrattuna. Edelliseen viitaten, nämä voivat olla jopa aika raakoja ja rajun näköisiä matseja. Lisäksi kouluttajat ovat Specialin pokémon-otteluissa jotenkin enemmän "läsnä" kuin animeversiossa.

Pokémon Specialin pokémoneista voi myös löytää ilahduttavia pieniä yksityiskohtia, jotka tuntuvat näin kirjoitettuna pieniltä jutuilta, mutta jotka sarjakuvaa lukiessa tuntuvat itse asiassa aika mahtavilta oivalluksilta. Esimerkiksi: Specialissa Hitmonleen jalat ovat vieterimäiset, jolloin ne vieterin tavoin kasvavat ja supistuvat. Substitute-liike on Specialissa todella mielikuvituksellisesti toteutettu, sen avulla Pikachun onnistui tunkeutua vahvasti suojatulle alueelle, koska Pikachun Substitute-"hengen" onnistui liikkua suojamuurien läpi. Ja tällaisia pieniä hauskoja yksityiskohtia on sarjassa vaikka kuinka!

Hahmot

Pokémon Specialissa ihmishahmot erottuvat myös aikalailla edukseen. Melkein voisi sanoa, että kun Specialissa on panostettu ihmishahmojen luonteeseen ja taustoihin, niin animessa taas pokémonien luonne ja tarina ovat suuremmassa roolissa. Specialissa välillä tuntuu itse asiassa, että pokémonit ovat aika luonteettomia tapauksia, jotka kulkevat kouluttajiensa seurassa. Ei nyt aina, mutta aika usein. Tuo pokémonien luonteettomuus on mielestäni välillä kyllä aika suuri miinus, mutta nythän puhutaankin plussista. Eli niistä ihmishahmoista. Specialin ihmishahmoilla on myös enemmän pohdittuja taustoja, mikä on aina todella mukavaa.

Mutta Pokémon Specialissa hahmot ovat muutenkin hyvin toteutettuja kuin vain pelkästään luonteen tai taustojen myötä. Nimittäin tässä sarjassa ei voi oikein varmasti tietää, kuka hahmoista toimii avainasemassa: se voi olla joku päähenkilöistä tai sitten itse asiassa joku ihan sivuhahmo. Esimerkiksi Ruby ja Sapphire-sarjassa Steven Stone ja Wallace ovat hyvinkin merkittäviä henkilöitä tarinassa. Hahmojen runsaus, se että sarjassa on tärkeä osa myös niillä ei-päähahmoilla, tekee Specialista mielenkiintoisen.

Tyyli

Siitähän ei pääse mihinkään, että Special vaan näyttää hyvältä (jos ei oteta tietty lukuun jenkkiäänitehosteita, seriously). Pokémonit erityisesti. Ehkä kuvat kertovat enemmän kuin sanat?







Henkilökohtaisesti tykkään enemmän sarjan alkupään piirtäjänä toimineen Maton tyylistä kuin myöhemmin hänen paikkansa ottaneen Satoshi Yamamoton tyylistä. Vaikka ovathan he tyylillisesti aika samankaltaisia piirtäjiä, ensisilmäyksellä ei välttämättä edes huomaa eroa!

Sarjakuvana Pokémon Special ei ole mikään mullistava, ei tietenkään. Paljon parempia sarjoja on yllin kyllin. Mutta silti Pokémon Special on suosikkejani. Kun aiheena on Pokémon, joka toteutaan sarjakuvassa hyvin, niin eihän lopputulos vaan voi olla huono? Eihän? :-)

Oletteko te lukeneet Pokémon Specialia? Entä jotain muuta Pokémon-sarjakuvaa? Tai kiinnostuitteko yhtään tämän kirjoituksen perusteella kokeilemaan?


Living in the Moving Forestin 23-vuotias ylläpitäjä, jolla on aina liikaa hommaa ja liian vähän kahvia.

Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

13 kommenttia:

  1. Jep, minäkin olen lukenut näitä Pokémon-mangoja, tosin aika vähän toistaiseksi. Omistuksessani on tällä hetkellä vain tuo Yellow-tarina, jonka satuin vaan bongaamaan pelikaupasta ja nappasin mukaani. Lisää aloin lukemaan sitten netistä, mutta aika laiskasti. On ainakin tullut luettua Redin sekä Blackin & Whiten mangaa.

    Urgh, tuo Arbokin kuva on minulle enemmän kuin tuttu, jossain Pokémon-foorumilla näytettiin vuosia sitten nimittäin juuri tuo kuva ja kyllä oksetti... Nuo ovat myös tuttuja kuvia nuo loukkaantunut Pikachu ja nälkäinen Caterpie, taisivat olla juurin tuosta Yellow'n mangasta. Mato on kyllä hyvä piirtäjä! ^^

    Ehkä nämä mangat eivät ole niin kauheasti minun juttuni (verrattuna animeen ja peleihin), mutta kyllä niitä on välillä ihan kiva lukea. Kiitos myös sinulle, kun kerroit mangasta vähän lisää. =)

    Ai niin, pyytäisin vielä anteeksi, kun taisin vahingossa skipata tuon Mewtwo-kohdan tuosta sinun majakka-jakson kuvauksesta ja huomautin asiasta ihan turhaan, sori.

    VastaaPoista
  2. Specialia olen lukenut vaihtelevalla aktiivisuudella parin vuoden ajan. Vielä ei ole tullut mahdollisuutta hankkia yhtään oikeaa manga kirjaa, vaan netissä tullut selailtua, mutta jonakin päivänä hankin nuo kaikki hyllyyni!

    Ikäväkseni huomaan kasvaneeni hiukan ulos animesta, vaikka sitä yhä seuraankin, mutta yhä enemmän "lastensarjuus" pistää silmään. Specialissa miellyttää erityisesti se vakavuus, ja "syvällisempi" ote joka animesta puuttuu.

    Olen tällä hetkellä menossa Diamandin ja Pearlin seikkailuissa, taidankin tänään jatkaa sitä.
    Olen alitajuisesti havainnut piirrostyylin muuttumisen, mutta nyt kun kerroit taiteilijan todella vaihtuneen niin oikeastaan vasta nyt tajusin sen :) Pidin paljon enemmän Maton tyylistä, se on jotenkin pehmeämpi. Yamamoton jälki ei tosin paljon edellisestä poikkea, ja hyviä kuvia löytyy hänenkin sarjoistaan paljon.

    VastaaPoista
  3. Huii. Nyt heräs munkin mielenkiinto kokonaan. Voisko joku linkata mulle sen sivun josta näitä voi kattoo? :D

    VastaaPoista
  4. http://www.mangareader.net/458-28199-1/pokemon-adventures/chapter-1.html

    Tuolla lueskelen itse tällähetkellä. Ensimmäiset osat luin jossain muualla, mutta en enää muista missä...

    VastaaPoista
  5. Itselläni löytyy yhdeksän ekaa pokkaria Pokémon Adventuresia ja voin sanoa Abrokista sen verran, että ei se tuohon kuollut. Sama käärme on tavattavaissa myöhemmin sarjassa :>
    Lisäksi hyllystä löytyy Mystery Dungeon Ginji's Adenture, mutta se tuntui hieman turhalta pokkarilta.

    Ite tuosta Adenturesista tykkään juuri paljon enemmän kuin animesta, koska siinä on tarinaan panostettua paljon enemmän. Animessa ku tuo juoni tuntuu olevan aika samalainen rakenteeltaan joka jaksossa...

    Mutta suosittelen Adveturesin lukemista :) ei se niin raaka ole, kuin voisi luulla.

    VastaaPoista
  6. Hui, kiitos kommenteista! Upeaa huomata, miten äkkiä kirjoituksiini tuleekaan näitä kommentteja.

    Riuku: Nääh, ihan turhaan pahoittelet tuota Mewtwo-juttua, ymmärrän hyvin :-).
    Jep, tuosta Yellowin kokoelmapokkarista on juuri nuo mainitsemasi kuvat. Itse asiassa ne Yellowista erityisesti kertovat muutamat sarjan pokkarit ovat suosikkejani, Yellow on niin lempeä ja mukava.

    Ja toiset tykkäävät peleistä, toiset mangasta, kolmannet animesta ja jotkut jostain siitä väliltä. Kannattaa tosin tutusta ehkä muihin Pokémon-mangasarjoihin, japaniksi niitä on aikamoinen läjä. Ehkä joku toinen sarja iskee paremmin?

    Sake: Arvelinkin, että sinulle nämä mangat voisivat maistua :-). Hienoa, kerta olet tutustunutkin niihin! Kannattaa kyllä ostaa niitä hyllyyn, ovat upean näköisiä! Tuo juuri kirjoittamani blogikirjoitus onkin oiva siis sulle, he!

    Ja tosiaan, eipä noilla piirtäjillä ole kovin suurta eroa tyylissä. Hauska esimerkki juuri tuo sinun tapauksesi aiheesta, kun et ollut varma, onko piirtäjä vaihtunut. Kiitos myös tuon sivuston linkkaamisesta, jossa jokainen voi sarjaan vähän tutustua. En näin ylläpitäjänä viitsi kehoittaa kauheasti sellaiseen toimintaan linkkaamalla noita itse, vaan koetan aivopestä teidät ostamaan kaikkea :-D. Olen kamala.

    Anonyymi: Hei mahtavaa! Hienoa, jos sain tällä mielenkiintosi heräämään! Loistava sarja, ja näitä eri mangasarjoja on Pokémonista runsaasti.

    Marle: Hyvä kokoelma sinullakin tuota Specialia :-). Juoni ei tosiaan Specialissa junnaile samassa kaavassa, kuten animen puolella. Tykkään kyllä kummastakin.
    Mysteeriksi jää vain, kuinka Arbok saatiin sarjassa oikein paikattua.

    Itseltäni löytyy myös tuo eräs elokuvan mangasovitus, joka on ihan kiva, mutta tosiaan ehkä vähän turha. Kerään mieluummin Japanista mahdollisimman erilaisia sarjoja kuin noita elokuvien mangoja, jotka on tuttuja jo elokuvan kautta.

    VastaaPoista
  7. Adventuresia oon lukenut parin vuoden ajan, ensin joitain chaptereita netistä mut ei tietokoneen näytöltä lukemisessa ole sitä samaa hohtoa kuin pokkarissa ;) Suurimmaksi osaksi olen noita kirjoja tilannut netistä, koska en monhtaakaan kertaa ole saanut itseäni raahattua Fantasiapeleihin ostoksille. Hyllyssä tällä hetkellä osat 1-14 niitä Vizin painoksia. Uudempiin D/P ja B/W-sarjoihin en ole viitsinyt vielä hypätä, koska niin mieluusti haluaisin lukea sarjan järjestyksessä, mutta enpä ole saanut aikaiseksi vielä etsiä tuota R/S (ja siitä eteen päin) sarjaa mistään, vaikka jostain eBaystakin sellaiset kätevästi saisi hankittuakin.

    Tykkään tosi paljon Adventuresista/Specialista. Todella mukavaa vastapainoa animen ja pelien rinnalle ja uusia näkökulmia Poké-maailmaan (: Olen jopa saanut pari ystäväänikin lukemaan tätä sarjaa, vaikkei siihen paljon vaadittukaan :D

    Muista Poké-mangoista olen lukenut jonkin verran tuota neliosaista Electric Tale of Pikachu-mangaa, joka siis löyhästi pohjautuu Ashin seikkailuihin Indigo liigassa ja Orange saarilla. Vaikuttaa oikein hauskalta sarjalta ja voisin ehket hankkia nuo neljä osaa kokoelmaani kartuttamaan :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista Heiccu! Hienoa, sinullakin on kunnon keräily ollut päällä noiden Special-pokkareiden suhteen :3. Onneksi nykyään on netissä niin helppo päästä ostelemaan noita pokkareita, muuten esimerkiksi noiden R/S/E-pohjaisten mangojen hankinta olisi aika kiven etsinnän alla pikkuisessa Suomessa.
    Jeps, itsekin tykkään Specialista juuri vastapainona peleille ja animelle. Kaikki kolme toimivat minulle ja yhdessä luovat loistavan kombinaation~

    Meikä ei ole kauheasti tuohon Electric Tale of Pikachuun tutustunut, vaikka se vaikuttaakin kiintoisalta. Noita sarjoja on niin hurjasti, että huh huh...

    VastaaPoista
  9. Korjaan eka virheeni, eli pokkareita Adventuresia löytyy siis jo 10 pokkaria, kun tuo kymppi tuli ostettua Kitaconissa :>

    Mutta tuo arbokin selvityminen. Piti pokkareita käydä läpi ja kuutospokkarista löytyikin se vastaus. Koska arbokkien eri kuviot määräävät niiden eri ominaisuudet (ainakin nyt näissä pokkareissa, en ole bulbapediasta tarkastanut asian pätevyyttä), Kogan arbokilla on kyky, jolla se pystyy kasvattaa minkä tahansa ruumiinosan, jos sen pää ei ole vauroitunut.
    (Bulbapediasta lainattu "Koga's Arbok, on the other hand, only has one pattern, which is a regenerative pattern that allows it to regenerate any part of its body as long as the head remains intact"

    VastaaPoista
  10. KYLLÄ. Kaikki vaan ostamaan tätä, mars nyt sinne Fantsuun. Itselläni on ensimmäiset seitsemän pokkaria Adventuresia, Ginji's Rescue Team ja D/P Adventure 1. Siis se D/P, jossa seikkailee Hareta. Kovasti olen Adventuresista tykkäillyt, seiska on nyt lukemisen alla ja keräily jatkuu. Gotta catch 'em all!

    Olen lukenut myös R/S saagaa netistä ja se on sen verran ihana että on pakko ryövätä se enkkupokkareina joskus jostain. Any idea mistä sitä voisi saada? Hemmetin VIZ kun ei julkaise sitä. :/ Rubyn luonne on jotain niin suloista kun se on sellainen hienohelma pojaksi. Adventures iskeekin minuun juuri näiden henkilöhahmojen ja animesta puuttuvan synkkyyden takia~.

    VastaaPoista
  11. En ole vieläkään löytänyt sitä kipinää mistään mangasta, mutta ihan Pokémon-fanituksen pohjalta voisi tähän yrittää perehtyä, vaikken noin muuten mikään mangan fani olekaan. Tuo Saken antama linkki auttaa tähän hätään paljon ja olinpas jo muutamia sivuja selaillut läpi ennen kuin hoksasin että luin sivut aina ihan väärinpäin... ei ihmekään, että tarina tuntui etenevän oudosti:D

    Aina kun olen nähnyt kuvia tai kuullut Pokémon Adventuresista, niin siitä on tullut kyllä aina sellainen synkempi ja realistisempi kuva kuin animesta. Vaikka seuraan animeakin aktiivisesti (en ehkä TV:stä vaan fanisivuilta), niin kyllähän se välillä on aika suoraviivaista ja pintapuolista... manga on varmaan enemmän "deep". Katsellaan josko tuohon tutustuisi paremmin!

    VastaaPoista
  12. Juu, minultakin hyllystä löytyy 12:sta asti. Hyvä lisä pelaamiseen. (itse tein heartgoldiin gold-tiimin, sunflora lv 57 ;( )
    Eikös satoshi tajiri(jotain sinne päin) itse sanonut, että special oli lähempänä hänen suunnitelmiaan kuin anime?

    Viz media ikävä kyllä skippasi RSEFRLG:n kokonaan. Pitäisi kai hommata ne chuang yinä, mutta ne luetaan vasemmalta oikealle, joten en tiedä jaksaako nähdä vaivaa ;)

    VastaaPoista
  13. Nythän Pauna Media aikoo heinäkuusta alkaen julkaista Pokemon Adventures/Special-mangaa suomeksi.

    VastaaPoista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!